Blekksopper

Blekksopper

Blekksoppene kjennes på at hatten etterhvert løses opp i en slags blekkaktig væske. De unge soppene har også en rundet form eller en torpedoform. Det er flere spiselige arter, men personlig spiser jeg bare Matblekksopp.

Matblekksopp (Coprinus comatus)

Den har en høy lys gråhvit hatt som ser flosset ut. Hatten er torpedoformet og soppen kan bli drøye 10 cm høy. Den må plukkes ung før hatten har gått i oppløsning. Den er en utmerket matsopp. Av denne kan du lage en spesielt god soppsuppe. Den vokser fra tidlig til sen høst på fet gressmark.

Grå blekksopp (Coprinopsis astramentaria)

Denne soppen mer grå og mindre enn matblekksoppen. Den er spiselig, men den har samme virkning som antabus og må derfor ikke nytes med alkohol i kroppen. Den er en middels god matsopp. Den vokser sommer og høst i knipper på gressplener særlig ved foten av trær eller stubber.

Glimmerblekksopp (Coprinellus micaceus)

Den vokser i knipper med forholdsvis små sopper. Soppene har brun hatt med kort torpedoform som ser ut som om den er bestrødd med glimmer. Den vokser på fet gressmark og særlig på stubber eller morken ved av løvtrær. Den vokser fra tidlig sommer og til ut på høsten. Den er uspiselig og svakt giftig i forbindelse med alkohol.