Konservering

Konservering av sopp

Den enkleste måten å oppbevare sopp på, er ved frysing. Kok soppen i en kjele til den har saftet seg. Du skal ikke koke inn saften. Sil av saften og avkjøl sopp og saft hver for seg (det går raskest). Fordel soppen i begre eller plastposer og fordel saften over soppen. Hvis du stabler posene i en eske/boks, får du plass til mye. Saften gir god smak til supper og sauser. Frys det ned.

Du kan også tørke sopp. Hvis det er store kjøttfulle sopper, bør de deles i biter. Mindre sopper som f.eks. traktkantareller, kan tørkes hele. Dette kan gjøres i stekeovnen ved ca. 40 grader, men det er enklere med en tørkemaskin. Soppen tørker raskest i nedre kammer. Hell ut og

skift rekkefølge på kammerne etterhvert som de blir tørre.

Ettertørk soppen i stekovn for å sikre at den er helt tørr.

Da kan den lagres ganske lenge. Tørket sopp kan du benytte

hel eller knuse den som krydder. Det tar mange timer å tørke

sopp.


Sopp kan også saltes. Dette trekker ut gift og skarp smak av mange sopper (f.eks. risker og kremler). Kok soppen i sin egen kraft i 10 - 15 minutter. La kraften renne av. Legg salt og sopp lagvis i en krukke/glass. Det skal være salt nederst og øverst. Legg litt press på toppen slik at soppen holder seg nede i laken som dannes. Bruk ca. 170 - 180 g / kg sopp. Den kan da lagres ca. et år. Soppen må vannes ut før bruk. Personlig har jeg aldri forsøkt dette.

 

Sopp kan forvelles/avkokes. Dette fjerner giftstoffene i en del sopper. Ha soppen i rikelig med kokende vann i 5 minutter. Hell bort kokevannet og skyll soppen under springen. Noen sopper må avkokes flere ganger (Sandmorkel). Personlig synes jeg forvellet sopp lett blir smakløs og gummiaktig. Jeg unngår derfor sopper som må forvelles.