Sjampinjonger

De fleste vet at sjampinjonger er svært gode matsopper. De er også lett kjennelige. Det er relativt store sopper og de har ring. Eldre eksemplarer har svartbrune skiver og de litt yngre har mørk brunrosa.  De helt små har imidlertid lys rosa skiver og her skal man være svært nøye med skivefargen. Små hvite fluesopper kan likne svært på sjampinjonger, men de har alltid hvite skiver. Hvit fluesopp er dødelig og derfor er det best å holde seg unna svært små hvite sjampinjonger. Det finnes også en giftsjampinjong, men den kan man skille fra de andre.

Snøballsjampinjong (Agaricus abruptibulbus)

En nydelig matsopp som er 10-15 cm høy og hatten er 10-15 cm bred. Den vokser fra tidlig høst i barstrøet under gamle grantrær. Stilkens basis er knollformet og soppen får gule/rødgule flekker ved berøring.

Snøballsjampinjong (Agaricus sylvicola)

Også en nydelig matsopp. Den er noe mindre enn foregående art. Den vokser fra tidlig høst i barstrøet under gamle grantrær. Hatt og stilk er hvite/gulhvite. De får gule/rødgule flekker ved berøring.

Blodsjampinjong (Agaricus sylvaticus)

Blodsjampinjongen er en meget god matsopp. Den er litt mindre enn de store sjampinjongene. Den vokser om høsten i barstrøet under gamle graner. Kjøttet er hvitt og stilken gråhvit/grårosa. Kjøttet rødner sterkt ved snitt på unge sopper.

Kongesjampinjong (Agaricus augustus)

Denne  sjampinjongen hvitt kjøtt som får gulrosa/rosa tone i snittflater. Stilken er øverst hvit og gulaktig under ringen. Skivene er gråhvite, så grårosa og så svartbrune. Den vokser fra tidlig høst i parker og lunder og helst under gamle graner, men også eik og ask. Det er en ganske stor sopp.

Giftsjampinjong (Agaricus xanthodermus)

Den likner en del på abruptibulbus, men får raskt messinggule flekker ved berøring og lukter karbol. Lukten er mest fremtredende ved tilberedning. Den vokser i kalkrike parker/lunder. Forgiftning kan gi ubehag i mage og oppkast.

Sjampinjonger